Blogs

Financiële robots: de volgende stap in automatisering

Financiële robots: de volgende stap in automatisering

Geavanceerde capture-oplossingen, een digitaal archief en workflows: de afgelopen jaren heeft u waarschijnlijk volop ingezet op automatisering van uw financiële processen. Toch blijven er vaak nog handmatige taken over die veel tijd kosten. Tegelijkertijd moet u waarschijnlijk steeds meer doen met minder middelen.

RPA (Robotic Process Automation) kan u helpen de automatisering van processen naar het volgende niveau te tillen. RPA voor financiële processen wordt ook wel Intelligent Accounting genoemd.

In dit artikel leest u wat Robotic Accounting voor uw organisatie kan betekenen en geven we verschillende voorbeelden van toepassingen in de praktijk.

Waarom Robotic Process Automation (RPA)?

RPA zal de komende tien jaar grote impact hebben op de transformatie van financiële processen. Softwarerobots kunnen helpen om de automatisering van financiële processen uit te breiden. Ze voeren de terugkerende taken uit die nu nog handmatig gedaan worden.

Robotic Accounting is een aanvulling op de capture-oplossingen en workflows waar organisaties nu vaak al mee werken. De softwarerobots helpen de automatisering naar een nog hoger niveau te tillen. Dit werkt kostenbesparend en biedt medewerkers de kans om zich bezig te houden met taken die waarde toevoegen aan de organisatie.

In- en uitgaande betalingen

Een voorbeeld waarbij softwarerobots de automatisering naar een hoger niveau kunnen tillen, is de automatisering van in- en uitgaande betalingen (Accounts Payable en Account Receivable). Natuurlijk kan e-invoicing hierbij voordelen bieden.

Maar er kleeft ook een nadeel aan e-invoicing. Het leidt nogal eens tot een wildgroei aan netwerken en standaarden, waardoor u alsnog bestanden handmatig moet overzetten tussen tientallen portals en uw ERP-systeem.

Softwarerobots bieden hier uitkomst. Wanneer u alle handelingen door één systeem laat uitvoeren door softwarerobots – die snel alle benodigde informatie uit alle verschillende portals halen – hoeft u geen handmatig werk meer te verrichten.

Het resultaat? Updates vinden automatisch plaats en vertragingen en fouten behoren definitief tot het verleden.

Financiële afsluiting

Een ander proces waarbij financiële softwarerobots u veel werk uit handen kunnen nemen is de financiële afsluiting. Met gerobotiseerde procesautomatisering kunt u alle gewenste informatie in uw organisatie verzamelen.

Ook kunt u de aansluiting met bankgegevens stroomlijnen (Reconciliation) en de honderden handelingen managen die bij elke stap in het financiële afsluitingsproces horen. Op deze manier zullen uw interne controles aan kwaliteit winnen en heeft u minder tijd nodig voor de afsluiting van maand-, kwartaal- en jaarafsluitingen. Kortom: minder hectiek, meer rust.

Inkomende bestellingen verwerken

Het correct verwerken van binnenkomende orders is nog steeds monnikenwerk. Met softwarerobots kunt u dit proces volledig automatiseren. De robots maken verbinding met elk systeem om prijzen te valideren, de inventaris te updaten of het CRM-systeem bij te werken. Orders zullen veel sneller verwerkt worden en er zullen minder fouten gemaakt worden. En dat is natuurlijk weer heel goed voor de klanttevredenheid.

Benieuwd wat de financiële softwarerobots voor uw organisatie kunnen betekenen?

Neem snel contact op en één van onze salesmedewerkers geeft u graag meer informatie!

Lees wat onze klanten zeggen!