Blogs

Wanneer zet u Robotic Process Automation in?

Wanneer zet u Robotic Process Automation in?

Robotic Process Automation (RPA) kan worden ingezet om handmatige en repeterende handelingen te automatiseren. Er kunnen binnen een organisatie verschillende redenen zijn om RPA in te zetten. Heeft u bijvoorbeeld te maken met veel verschillende handmatige handelingen zoals:

  • Gegevens overtypen: Het overtypen van gegevens van de ene applicatie in de andere.
  • Consolidatie: Het consolideren van gegevens alvorens deze in een rapportage wordt gebruikt.
  • Andere taken: En vele andere vergelijkbare taken die uw medewerker uren kost.

Robotic Process Automation

RPA kan u hierbij helpen. Zo kunt u  processen automatiseren waardoor medewerkers meer tijd over houden voor andere werkzaamheden. Zodat u op deze manier ook het werk van uw medewerkers leuker en uitdagender maakt.

Het is verstandig om te kijken naar de factoren waaraan een bedrijfsproces voldoet, zodat u weet of u het gewenste proces kunt automatiseren. In het algemeen gaat het vaak om bedrijfsprocessen die gebaseerd zijn op:

  • Regels: keuzes, beslissingen en werkwijzen liggen vast in regels en de uitkomsten zijn voorspelbaar.
  • Gestandaardiseerde processen: er wordt gebruik gemaakt van vaste procedures met weinig uitzonderingen.
  • Gestructureerde data: de informatie wordt op een bepaalde manier vastgelegd en is gestandaardiseerd.

Indien u een proces wilt robotiseren is het van belang dat dit  herhaaldelijk plaatsvindt in een niet regelmatig veranderende omgeving. Softwarerobots voeren namelijk handelingen uit op basis van vooraf ingestelde gegevens. Bij een tussentijdse wijziging van bijvoorbeeld een knop op een website, werkt de softwarerobot niet meer.

Waar moet u beginnen?

Voordat u met RPA kunt starten is het van belang om eerst te bepalen wat u wilt bereiken met de implementatie van Robotic Process Automation. Vaak is het proces dat gerobotiseerd moet worden, onderdeel van een groter proces binnen de organisatie. Denk bijvoorbeeld aan de samenhang van bedrijfsapplicaties die met elkaar integreren. Hierdoor is het niet altijd mogelijk om een robot in te zetten. Het implementeren van een RPA oplossing vindt u terug op de pagina: ‘Hoe implementeert u Robotic Process Automation?’. Hierin vertellen wij u stapsgewijs welke stappen u kunt nemen voor een succesvolle implementatie.

NAAR DE BLOG

Wanneer u de knoop heeft doorgehakt en u heeft besloten om RPA in uw organisatie te implementeren, dan is het belangrijk om iedereen binnen uw organisatie hierover te informeren. Zodat u duidelijk kunt uitleggen wat het is, waarom u hiervoor heeft gekozen en om de gewenste doelen en resultaten te delen. Zo kunt u de verwachtingen van de medewerkers beter in goede banen leiden en negatieve associaties beperken. Niet iedereen heeft helaas een positieve associatie met een softwarerobot.

Waardoor gaat de implementatie van RPA soms fout?

De implementatie van Robotic Process Automation gaat niet altijd zoals op voorhand is gewenst. Een probleem wat vaak voorkomt is dat de gewenste resultaten van RPA niet  worden gerealiseerd. Het kan voorkomen dat een RPA-leverancier u niet alles vertelt. Zo kan het bijvoorbeeld voorkomen dat als er vooraf veel geprogrammeerd moet worden, u niet alle voordelen van automatisering behaalt die u verwacht te realiseren. Helaas zijn sommige RPA design omgevingen alleen bedoeld voor ontwikkelaars. Ga daarom op zoek naar een RPA-oplossing waarbij software robots via een grafische interface geconfigureerd kunnen worden. Als u toch voor een RPA-oplossing kiest waarbij geprogrammeerd moet worden, verliest u de voordelen van het snel en eenvoudig in elkaar klikken van een robot. In onze blog ‘7 valkuilen die een RPA leverancier u misschien niet vertelt’, komen wij op veel voorkomende valkuilen terug

LEES DE BLOG

Is Robotic Process Automation iets voor u?

Heeft u zich ooit afgevraagd…RPA small png

  • Hoeveel tijd uw medewerkers verliezen aan handmatige, repeterende handelingen?
  • Wat dit betekent voor de productiviteit en de kosten die uw organisatie maakt?
  • Of repetitieve bedrijfsprocessen geautomatiseerd zouden kunnen worden?

Dan is onze RPA workshop echt iets voor u, want tijdens workshop gaat u aan de slag om geschikte processen voor RPA te identificeren binnen uw organisatie.

Deel dit met vrienden!

Benieuwd naar hoe onze klanten omgaan met RPA? Lees onze referentiecases.